Wat is error 404? Pagina niet gevonden

Wat is error 404? Pagina niet gevonden

Vrijwel iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. Je surft nietsvermoedend naar een websitepagina, maar krijgt ineens te zien dat de pagina niet gevonden kan worden. Dit is een error 404 melding. Maar wat is het eigenlijk? En belangrijker nog: waardoor wordt deze foutmelding veroorzaakt en hoe kun jij een error 404 op je website voorkomen of verwijderen? In dit artikel vertellen we je precies wat een 404 betekent. Ook geven we je een aantal handige tips zodat je deze foutmelding zelf kunt voorkomen of oplossen.

De 404 foutmelding

Een error 404 is een foutmelding die wordt doorgegeven via de server van de website die je probeert te bezoeken. Deze verschijnt wanneer een URL (Bijv.: heijtecict.nl/bestaatniet/) onjuist is. Het kan zijn dat je een webpagina wilt bezoeken die niet langer beschikbaar is. Of als er een fout bevindt in de link naar de betreffende pagina krijg je een “pagina niet gevonden” melding. Maar, een dergelijke error kan ook een menselijk foutje zijn. Bijvoorbeeld als je handmatig een typefoutje hebt gemaakt bij het intikken van het webadres. Een error 404 is dus feitelijk gezien een HTTP-code die aangeeft dat de specifieke pagina is verhuist, niet meer bestaat of foutief is doorgegeven.

404 pagina niet gevonden

De beruchte 404 melding

Error 404 voorkomen

Als eigenaar van een website wil je natuurlijk voorkomen dat jouw bezoekers deze foutmelding te zien krijgen. Deze error kan er namelijk voor zorgen dat jouw bezoekers de pagina of website vroegtijdig verlaten. Een 404 loopt in de meeste gevallen niet synchroon met het navigatiesysteem binnen je website. Het laden van de pagina kan daardoor problemen geven en zelfs voor een storing zorgen. Omdat de gebruiker hier hinder van ondervindt, is het afsluiten van de pagina of de website een logisch gevolg. Als online ondernemer loop je daardoor het risico op misgelopen inkomsten.

Error 404 oplossen met een redirect

Een pagina niet gevonden foutmelding kun je het beste voorkomen. Dit geniet natuurlijk altijd de voorkeur. Een typefout in een link op je website is gemakkelijk te corrigeren. Wanneer de error ontstaat omdat de pagina niet meer bestaat, is dit op te lossen via een 301 redirect. Je laat de oude URL dan verwijzen naar een vervangende pagina.

Tip: via Google Search Console wordt je website automatisch gecontroleerd op fouten, waaronder de 404 error.

Google Search Console

Op 404 meldingen controleren met Google Search Console

Custom 404 pagina

Je kunt niet altijd voorkomen dat een bezoeker terechtkomt op een niet werkende pagina. Met een custom 404 pagina, is de kans dat de bezoeker je website verlaat een stuk kleiner. Deze pagina’s zijn namelijk een stuk aantrekkelijker om te zien dan de reguliere 404 foutmelding. Daarbij kun je de bezoeker op de juiste manier informeren over de reden van de foutmelding én kun je de bezoeker aanzetten tot het ondernemen van actie. Dit kan een controle van het webadres zijn, maar ook een doorverwijzing naar de juiste pagina. Dit doorverwijzing proces is zelfs te automatiseren. Geef daarbij wel duidelijk aan dat de bezoeker na enkele seconden automatisch naar de homepagina wordt gestuurd. Dit om misleiding en verwarring te voorkomen.

Verhoog de vindbaarheid van je website

Als vanzelfsprekend is een website die vol staat met error 404 foutmeldingen niet echt seo-proof. Het heeft een negatief effect op de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van je website. Dit heeft een direct invloed op de ranking binnen de zoekmachine. Daarnaast draagt een 404 niet echt bij aan een professioneel en betrouwbaar imago. Ook loop je met een error 404 melding het risico dat bezoekers vroegtijdig vertrekken. Ook de bounce-rate wordt daardoor negatief beïnvloedt. Aan de hand van de bovenstaande tips weet je niet alleen wat een error 404 betekent, maar weet je als online ondernemer ook hoe je deze kunt voorkomen én oplossen.

Meer uit je website halen?

Heijtec ICT helpt ondernemers sinds 2011 naar online succes. Wij bouwen niet alleen nieuwe websites en webshops, maar optimaliseren ook bestaande. Zoekmachineoptimalisatie en conversie zijn hierbij ons uitgangspunt. Je hebt immers niets aan een prachtige website, die niets oplevert. Waar wacht je nog op? Daag ons!

Deel dit bericht!