Responsive webdesign

Responsive webdesign

Steeds meer mensen bekijken websites via hun smartphones of tablets. Computer beeldschermen worden steeds groter, kleine laptops / netbooks worden ook steeds meer verkocht. Er is geen ontkomen meer aan. De tijd dat webdesigners een website konden bouwen die er op elk beeldscherm hetzelfde uitzag, is definitief voorbij. Maar is een responsive webdesign wel altijd de beste oplossing?

Wat is responsive webdesign?

Het één-op-één verkleinen van een ‘normale website’ op bijvoorbeeld een smartphone is niet bepaald gebruiksvriendelijk. Je moet continue vergroten, verkleinen en schuiven om stukjes zichtbaar te krijgen. Responsive webdesign is een manier van ontwerpen waarbij we proberen voor verschillende beeldschermformaten een optimale lees- en bruikbaarheid te bieden. Hiervoor maken we één website die meeschaalt aan de afmetingen van een scherm. De responsive website wordt opgebouwd in blokken, die van breedte kunnen veranderen en op verschillende plaatsen op de website kunnen worden getoond. Wanneer het scherm te smal is om ze naast elkaar te zetten, worden ze onder elkaar geplaatst. Informatie die niet constant aanwezig hoeft te zijn, zoals bijvoorbeeld een menu, kunnen we verstoppen in een button. Wanneer de bezoeker het menu nodig heeft, kan het menu met één klik tevoorschijn komen.

One size fits all

Hoe je het ook went of keert, een responsive website blijft een “one size fits all” oplossing. Het past iedereen, maar een oplossing op maat zou mooier zijn. Voorheen werd er voor mobiele bezoekers vaak een aparte website gemaakt die hiervoor speciaal ingericht was. Door de uiteenlopende beeldschermformaten van tegenwoordig, is een mobiele website niet meer genoeg. In een ideale wereld bestaat uw website uit meerdere versies: een smartphone-versie, tablet-versie, de normale website en één voor grote beeldschermen. Tegenwoordig noemen we dit adaptive webdesign.

Adaptive webdesign

Met adaptive webdesign toont de website de meest geschikte versie van een website. De keus wordt gebaseerd op de mogelijkheden en resolutie van het apparaat van de bezoeker. Niet alleen het ontwerp en opbouw van de website verandert, maar ook de inhoud wordt aangepast. Op de smartphone-versie schakelen we elementen als slideshows of video uit en komt bijvoorbeeld het telefoonnummer nadrukkelijker naar voren dan op de tablet versie. Omdat iedere versie een website op zich is, brengt dit uiteraard wel een kostenplaatje met zich mee.

Responsive of toch adaptive webdesign?

Bij responsive webdesign focussen we ons op de weergave van de inhoud op verschillende schermen, terwijl bij adaptive webdesign ook de functionaliteit van de website kan worden aanpast. Het zal je niet vreemd in de oren klinken dat wanneer je een boodschap beter afstemt op de gebruiker, je een betere conversie bereikt. Op dit moment is responsive de standaard, of adaptive webdesign de conversie zodanig verhoogt, dat het aantrekkelijker is om een adaptive website op te zetten, is natuurlijk volledig afhankelijk van de organisatie.